Novetats en les autoliquidacions rectificatives del model 303 d’IVA: Implementació a partir d’octubre de 2024

Amb l’Ordre HAC/819/2024, es modifiquen les normes relatives al model 303 per ajustar-se als canvis introduïts pel Reial decret 117/2024, que estableix l’autoliquidació rectificativa com a via principal per modificar declaracions d’IVA. Aquest nou sistema substitueix el procediment dual actual de, per una banda, sol·licitud de rectificació i, per l’altra, autoliquidació complementària.

Continguts

Hombre trabajando con reloj de arena en la mesa
El nou sistema s'aplicarà a partir de l'1 d'octubre del 2024.

Com funcionava fins ara?

Fins ara, quan es volia rectificar una liquidació d’IVA presentada i el resultat no era a pagar, calia fer un escrit de sol·licitud de rectificació. En cas de prosperar, era l’AEAT qui procedia internament a modificar la liquidació d’IVA presentada.

Què succeirà a partir d’ara?

A partir d’ara, en aquests casos, serà l’obligat tributari qui haurà de presentar una nova autoliquidació d’IVA i consignar en la mateixa que es tracta d’una autoliquidació rectificativa. L’AEAT tindrà la facultat de comprovar la modificació presentada pel contribuent, amb totes les conseqüències que poden derivar-se d’una comprovació tributària.

Quan s’aplica la nova autoliquidació rectificativa?

A partir de l’1 d’octubre de 2024, aquesta nova forma de modificar les autoliquidacions serà aplicable a les declaracions del mes de setembre de 2024 per aquells subjectes passius que presenten mensualment l’IVA i a partir del tercer trimestre de 2024 per aquells que liquiden trimestralment.

Com s’haurà de fer?

A partir d’ara, quan es vulgui rectificar una autoliquidació anterior, s’haurà de presentar el model corresponent, marcant la casella d’“autoliquidació rectificativa” i indicant el número de justificació de l’autoliquidació original, independentment de si la modificació resulta a ingressar o a retornar.

Casos en què no s’aplica l’autoliquidació rectificativa

No serà possible utilitzar la nova autoliquidació rectificativa per modificar les declaracions presentades fins al mes d’agost de 2024 (IVA mensual) o el segon trimestre de 2024 (IVA trimestral). En aquests casos, es continuarà aplicant el procediment tradicional d’autoliquidació complementària o sol·licitud de rectificació.

Novetats en el model 303 per implementar l’autoliquidació rectificativa

Per adaptar-se al canvi normatiu, s’introdueixen al model 303 les noves caselles 108 i 111.
Com a complement, cal informar que està previst que l’AEAT estableixi en breu aquest mateix criteri per a les autoliquidacions de l’Impost sobre Societats.

Picture of Arnau Bonada
Arnau Bonada

Economista, assessor fiscal i soci fundador de Fika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: