Ajudes d’inici d’activitat per autònoms

Donada la seva capacitat de generar ocupació i el seu potencial de creació de valor, i la seva quantitat i qualitat, les pimes i els autònoms constitueixen un dels principals motors per a dinamitzar l’economia.

El desenvolupament de les seves activitats en un entorn laboral, fiscal, regulador i financer compliquen la seva capacitat d’adaptació als canvis, afegint la dependència estructural envers el finançament d’origen bancari, el qual pot limitar la seva capacitat d’expansió.

Per això, és essencial que les administracions públiques potenciïn i facilitin la iniciativa empresarial, promoguin la cultura emprenedora, així com la creació i desenvolupament de projectes empresarials generadors d’ocupació i de valor afegit.

En aquesta publicació ens centrarem en les ajudes dedicades als autònoms que han iniciat la seva activitat.

Table of Contents

Programa Enisa

Enisa és un organisme que depèn del Ministeri d’Indústria i que està destinat a finançar a emprenedors. Té diverses línies de finançament amb un mínim de 25.000 euros: joves emprenedors, emprenedors, creixement, agreinpuls i emprenedores digitals. Si no tens clar quina línia de finançament en aquest enllaç tens accés a un test que t’ajudarà a determinar el teu perfil i quina línia és l’adequada.

Podeu accedir a les diferents línies de finançament en el següent enllaç i la informació més rellevant. D’exemple, la línia per a joves emprenedors s’enfoca a pimes i startups de recent constitució creades per joves que necessitin inversió per a la fase inicial del seu projecte.

Requisits

– Ser una pime.

– La companyia ha d’haver estat constituïda, com a màxim, durant els 24 mesos anteriors a la sol·licitud.

– Tenir personalitat jurídica pròpia, independent de la dels teus socis o partícips.

– Tenir la teva activitat principal i el teu domicili social en el territori nacional.

– Que el teu model de negoci sigui innovador, nou o amb clars avantatges competitius.

– La majoria del capital ha d’estar en mans de persones físiques d’edat no superior a 40 anys.

– Els socis hauran d’aportar, via capital o a través de fons propis, almenys un 50% del préstec.

– Demostrar la viabilitat tècnica i econòmica del teu projecte empresarial.

– Tenir els comptes de l’últim exercici tancat dipositats en el Registre Mercantil o en un altre registre públic que procedeixi.

– No ser dels sectors immobiliari i financer.

Podeu accedir a les diferents línies de finançament en el següent enllaç.

Préstecs ICO per emprenedors

L’Institut de Crèdit Oficial (ICO) ofereix línies de finançament amb la intermediació de les entitats de crèdit. Un dels objectius dels préstecs d’ICO és el de finançar autònoms i emprenedors que vulguin crear un negoci o internacionalitzar-lo.

En la web d’ICO pots veure totes les opcions i els requisits de cada préstec, però, per agilitzar, recomanem accedir als diferents productes a través del cercador, on en pocs segons et surt el llistat adequat a si ets empresa, autònom o particular, si el negoci el vols internacionalitzar o no, i l’import de finançament que busques.

Un exemple d’ajuda és ICO Empreses i Emprenedors, que finança projectes d’inversió, activitats empresarials i/o necessitats de liquiditat o despeses; projectes de digitalització i, en particular, els destinats a fomentar solucions de teletreball recollides en el programa Accelera Pyme; i la rehabilitació d’habitatges i edificis. Els autònoms no necessiten tenir treballadors a càrrec seu, ja que un autònom computa com a empleat.

Cercadors d’ajudes i subvencions per a emprenedors

Existeixen multitud de cercadors en els quals podràs trobar ajudes i subvencions per a emprenedors, així com programes d’ajuda a l’emprenedoria.

En primer lloc, hi ha la pàgina de Ipyme (que depèn del Ministeri d’Economia) en la qual es pot trobar un cercador d’ajudes i incentius per a la creació d’empreses per comunitats autònomes.

Gencat, el SEPE i les diferents Cambres de Comerç també compten amb un cercador d’ajudes i subvencions per a l’àmbit empresarial, a escala nacional i/o autonòmica.

Fandit també ofereix un cercador de subvencions en el qual podràs filtrar per paraules clau, comunitat autònoma o destinatari.

Un altre dels cercadors que pots utilitzar és el de Plataforma Pyme, on podràs trobar ajudes per termes específics i visualitzar ajudes que es trobin en termini.

En definitiva, per a obtenir ajudes econòmiques per a nous negocis és important informar-se i estar al corrent de les convocatòries per a presentar les sol·licituds en termini. Tal com has vist, existeixen diversos organismes que tenen l’objectiu d’impulsar l’emprenedoria i enfortir el teixit empresarial i, per a això, ofereixen diverses opcions a través de bonificacions, crèdits o ajudes econòmiques directes.

Quedem a la vostra disposició per a resoldre qualsevol dubte o qüestió que se us plantegi.

Picture of Fika Economistes i Advocats
Fika Economistes i Advocats

Leave a Reply

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: