El teu negoci va sobre rodes, i els teus beneficis no deixen de créixer? Si és així, potser t’interessa passar d’autònom a Societat Limitada (SL). Si creus que és el moment ideal per muntar la teva pròpia SL, la següent informació t’interessarà.
Table of Contents
Quan és el millor moment per passar d’autònom a una SL?
Abans de tot, cal explicar que la decisió de passar d’autònom a SL no és fàcil, perquè s’han d’assumir certs riscos i responsabilitats, afegint el número de tràmits a efectuar pel canvi. Això no significa que el canvi no pugui molt beneficiós, tant a nivell econòmic com professional.
Es recomana a tot autònom formar una SL si els seus ingressos anuals són superiors als 50.000-60.000 euros, pel fet que la seva rendibilitat serà millor, sobretot de cara als impostos.
Quins són els passos per fer el canvi?
Per realitzar el canvi, prèviament és necessari dur a terme un seguit de tràmits a la Seguretat Social, Hisenda i el registre Mercantil.
Seguretat Social
Per a fer el salt a la SL, l’autònom s’ha de donar de baixa o modificar les dades del RETA.
Si exerciràs com administrador i soci únic de la SL, l’únic tràmit a la Seguretat Social serà modificar la informació que es té de tu.
En canvi, si et vols donar de baixa d’autònom, cal complir una sèrie de requisits:
– Tenir al dia els pagaments de quotes;
– Haver presentat les declaracions corresponents i haver comunicat el cessament de l’activitat.
Si no es compleixen aquests requisits s’haurà d’abonar una quantitat a la Seguretat Social per a regularitzar la situació.
El cost de la baixa dependrà de la situació de la teva cotització al Règim Especial d’Autònoms:
– Si l’alta d’autònom es va realitzar fa menys d’un any, el cost serà de 12,5 euros.
– Si l’alta va ser fa més d’un any, el cost serà de 25 euros.
– Si no has cotitzat, la baixa serà gratuïta.
Un cop s’han realitzat els tràmits, rebràs un certificat que confirma que has donat de baixa la teva alta com a treballador autònom.
Posteriorment, o abans de la baixa a la Seguretat Social, s’haurà d’accedir a Hisenda i donar-se de baixa d’autònom mitjançant el model 036 o 037, aquest darrer sent la versió simplificada del primer. Important! Si l’activitat com a autònom i com SL és la mateixa, no serà necessari donar-se de baixa a Hisenda, ja que aquests treballadors es convertirien en autònoms societaris, facturant a la seva pròpia societat pel seu treball. En canvi, si l’activitat professional està dins de la categoria empresarial, sí que s’haurà de procedir amb la baixa com a autònom.
Constitució de la Societat
El següent pas és constituir l’SL i inscriure-la en el Registre Mercantil. Està dividit en diferents tràmits:
I. Sol·licitar al Registre Mercantil el Certificat de Denominació Social mitjançant diferents propostes de noms per la nova societat. En el Registre s’asseguren que el nom triat per a l’empresa és únic i original.
II. Aportar un mínim de capital social de 3.000 euros, el qual s’ha d’ingressar en un compte bancari vinculat a la futura societat.
III. Redactar els estatuts que regiran la identitat i funcionament de l’empresa: nom, objecte social, administradors i/o socis, etc.
IV. Signar l’escriptura pública que confirma la constitució de l’empresa, acte que ha de realitzar-se davant notari.
V. Aconseguit el número d’identificació fiscal, es procedeix a l’alta de la SL en el Registre Mercantil.
Hisenda
Constituïda la societat, s’haurà de fer la declaració censal d’alta a través del model 036, quedant-hi registrada la data d’inici d’activitat de la SL. També és imprescindible emplenar el model 600, de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials, i l’Impost d’Actes Jurídics Documentats, que s’ha d’abonar pels tràmits notarials sol·licitats per a la constitució de la societat, en un termini de 30 dies naturals des de la constitució.
Què més s’ha de tenir en compte?
A part de realitzar els tràmits esmentats anteriorment, s’haurà de portar un control de la comptabilitat de la societat, incloent factures emeses i rebudes, inventaris, comptes anuals, llibre diari d’ingressos, etc.
També és necessari tenir el certificat digital de la societat per poder presentar els comptes i informes davant Hisenda i la Seguretat Social en línia.
Finalment, si la SL té diversos socis, aquests hauran de constar en els Estatuts, amb el seu càrrec o percentatge de participació en l’SL.
Si al finalitzar de llegir-ho tot, se us plantegen dubtes o qüestions sobre el tema, quedem a la vostra disposició per a resoldre’ls.
