Claus de la llei antifrau i com m’afectarà

entrada sede aeat

La Llei Antifrau (Llei 11/2021, Reial decret 1007/2023), introdueix noves mesures per a la prevenció i la lluita contra el frau fiscal. A continuació, es resumeixen els punts més rellevants d’aquesta normativa, dissenyada per incrementar el control de l’Agència Tributària sobre la facturació de PIMES i autònoms.

Índex

Què suposarà la Llei Antifrau el 2025?

La Llei Antifrau afectarà plenament el dia a dia de les PIMES i autònoms, i tindrà un impacte en els teus processos de gestió interns i en els programes informàtics de facturació.
Ha estat impulsada pel Ministeri d’Hisenda i té com a objectiu principal combatre l’elusió fiscal i modificar diverses normes relacionades amb l’administració tributària. Entre les novetats, destaca la regulació del programari de facturació per garantir la integritat, conservació, accessibilitat, llegibilitat, traçabilitat i inalterabilitat de les factures.

Com t’afectarà aquesta nova llei?

Serà necessari disposar d’un programari certificat per Hisenda que emeti factures amb codi QR i estigui adaptat a les noves normatives, com ara el VeriFactu.

Que és el sistema VeriFactu de la AEAT?

VeriFactu és un sistema impulsat per l’Agència Tributària per combatre el frau fiscal i fomentar la digitalització dels processos empresarials de facturació. Les aplicacions de facturació hauran de generar un registre simultani o anterior a l’emissió de cada factura i comptar amb una declaració responsable que certifiqui el compliment dels requisits establerts en el reglament corresponent.

Entre les característiques principals de VeriFactu destaquen les següents

  • Generació d’un registre per cada factura emesa, anul·lada o rectificada.
  • Garantia d’integritat, conservació, accessibilitat i traçabilitat dels registres.
  • Enviament automàtic opcional dels registres a Hisenda, encara que els sistemes han d’emmagatzemar la informació per si és requerida per l’AEAT.
  • Registre d’esdeveniments que asseguri la traçabilitat de l’ús del programari de facturació, sense possibilitat d’alteració.

Aquest sistema garanteix el compliment dels requisits legals establerts per la LGT.

A qui afectarà?

A totes les empreses i autònoms que emetin factures, excepte aquells ubicats a les Canàries, en territoris forals o que estiguin acollits al SII.

Afecta també els tiquets (factures simplificades)?

Sí, els tiquets tal com els coneixem deixaran d’existir. Passaran a incloure un codi QR que contindrà tota la informació de la factura.

Podré eliminar factures?

Les factures es podran rectificar en cas d’error o circumstàncies justificades. Cal tenir en compte que els programes homologats per l’AEAT (d’ús obligatori) contindran un registre de totes les modificacions i rectificacions. Si vols modificar alguna factura, hauràs d’emetre una nova factura rectificativa amb les correccions pertinents.

Quina és la data límit per complir amb la llei?

El programari haurà d’estar implementat i en funcionament correcte, amb data límit l’1 de juliol de 2025. Tanmateix, et recomanem no esperar fins a l’últim moment i adaptar-te ja al nou escenari fiscal. Per això, t’oferim el nostre programari homologat.

Què no es podrà fer a partir d’ara?

  • Facturar amb un full de càlcul
  • Facturar amb un document de text
  • Facturar amb el típic programa que ens va fer un familiar o amic fa anys
  • Facturar amb programes estrangers no homologats a Espanya
  • Modificar factures emeses
  • Esborrar factures emeses
  • Afecta també les factures simplificades (tiquets)

A quines sancions m’arrisco?

Si ets una PIME o un autònom i factures amb un programari que no estigui homologat per l’AEAT, la sanció serà de 50.000 euros per cada exercici. En el cas dels fabricants de programari que comercialitzin un programari no homologat, les sancions poden superar els 150.000 euros.

Requisits del programari de facturació

El programari haurà de generar i registrar totes les transaccions comercials i factures, garantint que les dades no es puguin alterar. Aquests registres s’han de conservar i estar disponibles per ser enviats a l’Agència Tributària, sigui de forma automatitzada o quan aquesta ho sol·liciti.

Com afecta el programari de comptabilitat i facturació?

La Llei Antifrau també pretén erradicar l’ús de programari de doble ús, que permet portar una facturació paral·lela a l’oficial. Per complir amb la normativa, els programes de facturació hauran d’estar certificats i els seus registres ajustar-se a una sèrie de requisits específics

I com aconsegueixo un programari homologat per facturar?

A Fika, oferim un programari de facturació que estarà certificat per l’AEAT, dissenyat per complir amb tots els requisits de la Llei Antifrau. El nostre programa garantirà la integritat, traçabilitat i seguretat dels teus registres, facilitant el compliment normatiu de manera senzilla i eficient. Fes clic aquí per conèixer més sobre les nostres solucions i com et podem ajudar a adaptar-te a la nova normativa.

Picture of Arnau Bonada
Arnau Bonada

Economista, assessor fiscal i soci fundador de Fika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: