Estònia, el paradís de les start-ups

Aquestes vacances vaig tenir la sort de descobrir les joves repúbliques bàltiques. Es tracta d’un destí turístic amb un alt potencial, ja que combina paisatges naturals molt ben preservats amb una història recent altament interessant (transició del comunisme de la URSS al capitalisme social de la UE).

També cal dir que el nivell de preus i el cost de la vida en general és sensiblement més econòmic que el que tenim aquí.

Sempre que viatjo a l’estranger, aprofito l’estada per conèixer els models de fiscalitat que apliquen altres països; també si hi ha, o no, entorns favorables a l’emprenedoria i l’atracció de noves empreses. En aquest sentit, em vaig quedar gratament sorprès del cas d’Estònia.

Estònia és un país d’1,3 milions d’habitants aproximadament. La seva proximitat amb Finlàndia (dues hores en ferry), li donen un toc escandinau tant a nivell paisatgístic com de manera de fer. En els darrers anys, ha adoptat una política totalment business-friendly, encaminada a generar un entorn favorable a la implantació i creació de noves empreses.

Ajudes a la creació i consolidació empresarial

Entre les mesures més destacables que podem trobar a Estònia, tenim les següents:

– L‘impost de societats és del 0% (a Espanya és del 25%) en cas que les empreses no distribueixin dividends.

– El capital mínim per crear una empresa és de 2.500 euros i no cal que s’aportin a la constitució de la societat.

– Hi ha una ajuda per start-ups de nova creació de fins a 15.000 euros (cobreix fins el 80% de la inversió).

– Subvenció per empreses de més de 8 treballadors, 3 anys de vida i almenys un 10% de creixement anual de facturació per a desenvolupament de nous productes.

L’incentiu fiscal més destacable és el de no pagar impost de societats mentre es vagin reinvertint els beneficis a l’empresa. Es tracta d’una mesura agressiva, però que realment suposa un atractiu molt gran per a la implantació de noves empreses.

La seguretat jurídica d’un país de la UE

Estònia és membre de ple dret de la Unió Europea des de l’any 2004, amb totes les garanties que això comporta. L’entorn business-friendly ha afavorit la creació d’un clúster de start-ups de base tecnològica. També hi ha una mà d’obra d’enginyers i de personal qualificat de la formació professional a uns costos molt inferiors als que es poden trobar a Europa central. Això ha propiciat la creació a Estònia d’empreses mundialment conegudes com Skype, Taxify, Transferwise, AdCash o PipeDrive.

Voleu crear la vostra empresa a Estònia?

Aprofitant la vista al país, des de Fika Ecnomistes i Advocats ens hem donat d’alta com a despatx autoritzat resident electrònics (e-resident) a  Estònia. Amb aquest pas, i els contactes professionals que hem fet al país, podem dur a terme la creació i gestió periòdica d’empreses a Estònia. Si vols aprofitar l’atractiva fiscalitat i l’entorn favorable a la inversió que hi ha a la jove república bàltica, contacta’ns i t’informarem de tot plegat.

Picture of Fika Economistes i Advocats
Fika Economistes i Advocats

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: