Novetats comptables, mercantils i tributàries 4T-2022

Darrerament, s’han impulsat una sèrie de rellevants novetats en l’àmbit comptable, mercantil i tributari. Us les resumim a continuació.

Continguts

Les Societats limitades

El 29 de setembre es va publicar la Llei de creació i creixement d’empreses, que modifica la Llei de Societats de Capital, reduint el capital per la creació de societats mercantils de tres mil euros a un euro.

Si el capital de les societats de responsabilitat limitada no arriba a la xifra de tres mil euros, mínim el 20% dels beneficis s’hauran de destinar a la reserva legal fins que la suma d’aquesta reserva i el capital social arribi als tres mil euros. En cas de liquidació, si el patrimoni de la societat és insuficient pel pagament de les obligacions socials, els socis respondran solidàriament per la diferència entre l’import dels tres mil euros i la xifra del capital subscrit.

IASB

El IASB (International Accounting Standards Board o Junta Internacional de Normes de Comptabilitat) es va reunir a finals del mes de setembre per a considerar el calendari dels seus PIR (post-implementation review o revisió posterior a la implementació) i dels requisits de comptabilitat de cobertura de la NIIF 9, d’Instruments financers, i de la NIIF 15 d’Ingressos de contractes amb clients.

En la NIIF 9 es va acordar alinear la comptabilitat dels instruments financers amb la comptabilitat d’altres obligacions, que estan condicionades a esdeveniments o eleccions que estan fora del control de l’entitat i, ajudar els usuaris dels estats financers a avaluar l’exposició de l’entitat en risc de liquiditat.

En la NIIF 15 es va decidir que quan la participació de propietat de l’inversionista augmenti i conservi una influència significativa, un inversor que apliqui l’enfocament principal o privilegiat reconeixeria aquest augment com una compra de participació addicional. També es va decidir que, en cas que l’interès de propietat de l’inversor disminueixi i retingui una influència significativa, un inversor que apliqui l’enfocament principal o privilegiat reconeixeria aquesta disminució com una disposició parcial.

EFRAG

L’European Financial Reporting Advisory Group, o el Grup Assessor Europeu d’Informació Financera, va dur a terme diferents debats tècnics el mes de setembre per decidir les decisions financeres a adoptar en diferents circumstàncies. Un resum dels temes que es van tractar van ser:

· Quan hauria de reconèixer un comprador una responsabilitat relacionada amb una contraprestació variable dependent de les accions futures de si mateix i, si els canvis en l’estimació de la contraprestació variable s’han de reflectir en el cost de l’actiu adquirit, reconegut en l’estat de situació financera de l’adquirent, i quan s’hauria de fer la reflexió.

La conclusió a la qual es va arribar va ser que, perquè es reconegui la responsabilitat financera per una contraprestació variable, prèviament el comprador haurà d’obtenir el control de l’actiu, tret que el primer tingués la capacitat pràctica per evitar l’acció que desencadenaria la variable corresponent.

· Quan s’ha de reconèixer l’obligació d’una entitat en l’adquisició d’un actiu. En el debat es van plantejar dues alternatives: en el moment de la recepció de l’actiu o quan es du a terme el seu pagament, tret que el comprador, com s’ha esmentat en el paràgraf anterior, el comprador tingués la capacitat per esquivar el procediment que provocaria l’obligació.

· Com mesurar el cost de l’actiu aconseguit. En aquest cas es van plantejar tres alternatives: No actualitzar els canvis en l’estimació de la contraprestació variable en el cost, actualitzar en tot moment el cost i, actualitzar depenent de les circumstàncies de l’adquisició.

· Quan es reconeix i no a un actiu en l’atorgament d’un bé o servei. Es va comentar que, encara que generalment no hi ha motius o requisits per determinar cadascuna de les dues opcions, hi ha alguns casos on s’ofereixen raons, fins i tot de caràcter conceptual (ex. la inclusió de pagaments variables en un arrendament), les consideracions de cost-benefici i l’objectiu de coherència entre algunes normes.

 

Si voleu saber més d’aquests debats, els podeu trobar en el següent enllaç.

Quedem a la vostra disposició per a resoldre qualsevol dubte o qüestió que se us plantegi.

 

Picture of Fika Economistes i Advocats
Fika Economistes i Advocats

Leave a Reply

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: