Vols saber més sobre contractes mercantils?

Els contractes mercantils són indispensables per a la seguretat jurídica d’empreses i autònoms i són necessaris per a un correcte funcionament empresarial.

Però, que són? Quines característiques tenen? N’hi ha més d’un tipus o són tots iguals? Són el mateix que els contractes civils o laborals?

Des de Fika Economistes i Advocats t’ho expliquem.

Continguts

Què és un contracte mercantil?

El contracte mercantil o contracte comercial és un acord legalment vinculant entre dos o més parts. La seva principal funció és definir els termes i condicions d’una relació mercantil. En ell, a més de les bases del contracte, s’estableixen els drets i obligacions entre els participants.

Principals característiques dels contractes mercantils 

Existeixen molts tipus de contractes mercantils diferents i cadascun té característiques pròpies en funció dels seus objectius i activitats. No obstant això, tots tenen algunes característiques comunes, com per exemple:

– Són jurídicament vinculants i s’ha de demostrar la seva vigència real

– Han de ser consensuats de mutu acord per lliure adhesió

– Poden ser determinants o suplementaris i d’execució immediata o futura

– Hauran d’establir les obligacions i drets de les parts involucrades i l’objectiu del contracte

– Es regularan pel Codi de Comerç

– Han de resultar beneficiosos per ambdues parts per igual, per tant, tindran un caràcter onerós (és a dir, que aquests contractes imposaran càrregues, despeses i prestacions recíproques entre les parts).

Tipus de contractes mercantils

Existeix una àmplia varietat de tipus de contractes mercantils, els quals es poden agrupar en funció dels mercats als quals es dirigeixen. Aquí et deixem alguns exemples de cada tipus de mercat:

Mercat de serveis:

Aquest mercat representa el compromís de les seves parts de realitzar un determinat servei o d’exercir una determinada activitat amb el propòsit d’aconseguir un resultat concret. Entre aquest tipus de contractes podem destacar els següents:

Contracte de franquícia:

En aquest tipus de contracte, una empresa (franquiciador) concedeix a una altra (franquiciat) el dret d’utilitzar el seu model de negoci, marca i know-how a canvi de pagaments periòdics. Aquests contractes estableixen els termes de la relació entre el franquiciador i el franquiciat incloent-hi els drets i obligacions de totes dues parts. 

Contracte d’agència:

En aquests contractes, una empresa (principal) atorga a una altra (agent) l’autoritat per a actuar en el seu nom en la negociació i celebració de contractes amb tercers. Aquests contractes defineixen les responsabilitats de l’agent, els límits de la seva autoritat i les comissions o compensacions que rebran.

Contracte de mandat

Contracte pel qual una persona (el mandatari) s’obliga cap a una altra (el mandant) a realitzar algun acte jurídic o algun negoci jurídicament rellevant per compte d’aquesta. El contracte de mandat és, per exemple, un contracte de comissió en el qual el comissionista pot contractar en el seu nom o en el del seu contractant.

Mercat de béns:

El mercat de béns o contractes de canvi són aquells en els quals es produeixen un intercanvi de béns o la prestació d’un servei entre les parts involucrades. Aquests contractes es basen en el principi d’equivalència, principi legal que regeix la determinació de la quantia de taxes, segons el qual aquestes han de tendir a cobrir el cost de la prestació del servei o de l’activitat que les fonamenta.

A continuació, et presentem alguns tipus comuns de contractes de canvi:

Contractes de compravenda:

Aquests contractes regulen la transferència de béns o productes a canvi d’un preu acordat. Estableixen les condicions de la transacció, incloent-hi detalls com la descripció del producte, el preu, els terminis de lliurament i les responsabilitats de les parts.

Contractes d’arrendament:

Aquests estaran regulats pel Règim de Lloguer. Principalment l’arrendador lliuraria al arrendatari el bé objecte del contracte pel temps definit en les clàusules del contracte. Aquest temps pot prorrogar-se a la seva finalització si així ho acorden les parts.

Contractes de subministrament:

És un acord en el qual una part es compromet a proveir de manera periòdica o contínua béns o serveis a l’altra part a canvi d’una compensació. Aquest tipus de contracte estableix les condicions i termes sota els quals es realitzarà aquest subministrament.

Contractes de transport:

Aquest acord estableix que una part, coneguda com a transportista, es compromet a traslladar persones, béns o mercaderies d’un lloc a un altre a canvi d’una compensació, generalment, monetària.

Contractes de permuta:

Les dues parts acorden intercanviar béns, propietats o serveis entre si. En aquest tipus de contracte, cada part lliura un bé o servei a l’altra part a canvi de rebre un bé o servei equivalent en valor.

Contractes d’obra:

El contractista es compromet a realitzar una obra o un projecte específic mentre que l’altra part (el propietari o client) es compromet a pagar pels serveis i materials utilitzats en la realització d’aquesta obra. Aquest tipus de contracte s’utilitza normalment en la indústria de la construcció i abasta una àmplia gamma de projectes, des de la construcció d’edificis fins a la renovació o reparació d’estructures existents.

Mercat financer:

Contractes de garantia

Tenen com a objectiu principal recolzar i assegurar el compliment d’obligacions relacionades amb activitats comercials o empresarials. En general, un contracte de garantia mercantil implica que una part, coneguda com a garant o fiador, assumeix la responsabilitat de complir amb les obligacions d’una altra part, coneguda com a deutor principal, en cas d’incompliment.

Contracte de préstec i crèdit

Són realitzats principalment per entitats financeres, com els bancs, i permeten prestar uns diners a canvi de la seva devolució juntament amb uns interessos pactats en un temps determinat.

Contracte de leasing

Aquest contracte es realitza per adquirir un bé en dret d’ús a canvi d’una quota fixa en comptes d’haver de pagar el preu total de mercat i adquirir el bé a ple dret.

Mercat de risc:

Contracte d’assegurança

L’asseguradora cobrirà la part assegurada enfront de determinats riscos a canvi d’una prima.

Contracte d’assegurança de danys

El contracte d’assegurança de danys té com a objectiu indemnitzar un mal sofert per l’assegurat. Així, quan es produeix un sinistre, es valora el mal sofert i l’assegurador paga una indemnització en funció de les condicions del contracte.

Diferències entre contracte mercantil i civil

Les principals diferències entre un contracte mercantil i un de civil són:

Les lleis que els regeixen

Els contractes civils es regeixen pel Codi Civil local on es realitza el contracte i els contractes mercantils es regeixen pel Codi de Comerç. En cas de produir-se un litigi es tractaran en tribunals diferents.

Parts involucrades

En els contractes civils intervindran un particular i una empresa o autònom mentre que en els mercantils entraran en joc diferents entitats.

Els seus objectius i motivacions

Els contractes mercantils es realitzaran amb ànim de lucre i amb la intenció de beneficiar-se amb la revenda posterior. En el civil només es té intenció d’utilitzar aquest servei o producte.

Exemple:

– Compravenda civil: una persona compra un llapis per dibuixar

– Compravenda mercantil: una persona compra 100 llapis per a la seva posterior revenda a particulars o altres empreses

Diferències entre contracte mercantil i laboral

Les principals diferències entre un contracte mercantil i un contracte laboral:

– El primer és un acord entre dues empreses i el segon és un acord entre empresari i treballador

– Un contracte laboral sol incloure proteccions específiques per als empleats, com el salari mínim o el pagament d’hores extres. Aquest tipus de clàusules no acostumen a incloure’s en els contractes mercantils

Si vols obtenir més informació o vols procedir a realitzar un contracte mercantil i necessites assessorament de una consultoria mercantil amb coneixements actualitzats, quedem a la teva disposició per resoldre qualsevol dubte o qüestió.

Picture of Fika Economistes i Advocats
Fika Economistes i Advocats

Leave a Reply

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: